De huid is het grootste menselijke orgaan en bestaat uit meerdere lagen. Van een vette huid tot een droge huid, er bestaan verschillende huidtypes die ieder unieke eigenschappen hebben. Elk huidtype heeft dan ook een unieke verzorging nodig. Welk huidtype heb jij?
Normale huid
Een normale huid is in balans. Dit betekent dat de huid niet te vet, maar ook niet te droog is. De huid voelt soepel en zacht aan, en heeft een gewone glans. De normale huid is optimaal gehydrateerd en maakt voldoende talg aan. De poriën zijn van normale grootte. Naast de normale verzorging, die iedere huid nodig heeft, heeft de normale huid soms ook wat meer behoefte aan bijvoorbeeld extra hydratatie of voedingstoffen. Denk aan vochtregulerende crèmes in de winter als de warme verwarmingslucht de huid ietwat kan uitdrogen.
Vette huid De vette huid maakt te veel talg aan, ook wel sebum genoemd. Vaak zijn poriën wat verwijd en vertoont de huid onzuiverheden. Door de grote poriën raken deze namelijk sneller verstopt. Een vette huid glimt vaak. Goede reiniging van de vette huid is essentieel. Gebruik bij een vette huid echter nooit gewone zeep. Deze zorgt ervoor dat de huid nog vetter wordt. De natuurlijke beschermlaag van de huid lost door zeepgebruik namelijk op en de huid reageert hierop door extra talg aan te maken. Hoewel iemand met een vette huid minder snel rimpels krijgt, is de huid wel vaak zwaarder waardoor deze eerder verzakt. Door middel van fillers met hyaluronzuur kunnen verzakkingen en onregelmatigheden echter eenvoudig worden opgevuld.
Droge huid Een droge huid produceert meestal maar weinig talg. Ook is het vochtgehalte vaak niet op peil. Hierdoor is de huid veelal schilferig en gevoelig. Soms komen ook roodhuid en andere vormen van irritatie voor. De droge huid kan een beetje aanvoelen als rubber en heeft baat bij hydraterende producten, bijvoorbeeld de huidverzorgingsproducten van SkinCeuticals. Gebruik geen zeep, dit ontvet de huid nog verder. De droogtelijntjes die bij een droge huid kunnen ontstaan, kunnen onder meer met Botox en hyaluronzuurfillers worden behandeld.
Gecombineerde huid Een gecombineerde huid bestaat vaak uit twee verschillende huidtypes; de wangen voelen droog aan, terwijl het voorhoofd, de neus en de kin (de T-zone) vettig zijn. De vette zone produceert te veel talg. De huid glimt daardoor. De droge gedeelten voelen daarentegen trekkerig aan. Het is verstandig om bij het gevoelige huidtype speciale huidverzorgingsproducten voor dit huidtype te gebruiken.
Gevoelige huid Een gevoelige huid raakt snel geïrriteerd. Bijvoorbeeld door bepaalde voedingsmiddelen. Ook kunnen huidverzorgingsproducten een negatief effect teweeg brengen. Belangrijk dus om producten te gebruiken die hypoallergeen zijn. Dit houdt in dat ze geen zeep, alcohol of parfum bevatten. Het is daarnaast belangrijk om een dagcrème te gebruiken die de huid tegen invloeden van buitenaf beschermt, maar ook een nachtcrème die de huid ’s nachts beter laat herstellen. Skinceuticals heeft een speciale huidverzorgingslijn voor de gevoelige huid.
Net zoals er over sporten en gezond eten veel mythes de ronde gaan, bestaan er ook veel mythes over je huid. Zo zou je huid sneller herstellen door een goede nachtrust en zouden natuurlijke cosmeticaproducten beter zijn voor je huid dan synthetische producten. Deze opvattingen zijn vaak niet gebaseerd op wetenschappelijke kennis maar gaan van mond-tot-mond. De waarheid ligt meestal ergens in het midden. We hebben de 5 grootste mythes over je huid op een rij gezet.
1. Water drinken heeft geen effect op je huid Water drinken is juist erg goed voor je huid. Het voorkomt dat je uitdroogt en je huid zijn elasticiteit verliest. Bij een tekort aan water daalt namelijk je bloeddruk en dat kan leiden tot een ingevallen gezicht of een rimpelige huid. De hoeveelheid water die je lichaam nodig heeft verschilt per persoon en is onder meer afhankelijk van het klimaat en je eet- en bewegingspatroon. Overdrijf het drinken van water echter niet. Het drinken van extreem veel water op één dag of in heel korte tijd heeft geen invloed op het verouderingsproces van je huid. Daarvoor verlaat het water veel te snel je lichaam, zo stelt Jeffrey Dover, hoogleraar aan de Amerikaanse Yale University. Te veel water drinken of veel water drinken binnen korte tijd kan zelfs gevaarlijk zijn. De nieren moeten de verwerking ervan aan kunnen. Wanneer je ongeveer 1,5 liter water per dag drinkt, is dat voldoende. Verdeel je hoeveelheid wateropname ook gelijkmatig over de dag.2. Je huid herstelt sneller door een goede nachtrust Voor zowel je fysieke als geestelijke gezondheid is het goed om voldoende nachtrust te pakken. Toch is het een fabel dat je huid beter en sneller herstelt tijdens de nacht. Huidherstel is namelijk een continu proces dat ook overdag plaatsvindt. Door onvoldoende slaap maakt je lichaam wel meer stresshormonen aan. En die hormonen zorgen er op hun beurt weer voor dat je huid minder collageen aanmaakt waardoor je huid zijn elasticiteit en stevigheid verliest. Ook vergroot je de kans op wallen en donkere kringen onder de ogen door een gebrek aan slaap.
3. Natuurlijke producten zijn beter voor je huid dan synthetische producten Het lijkt voor de hand liggend dat huidverzorgingsproducten met natuurlijke ingrediënten beter zijn voor je huid dan producten die synthetische bestanddelen bevatten. Echter, het maakt niet uit of een bepaald bestanddeel verkregen is uit een natuurlijke bron of kunstmatig is gemaakt. De effecten blijven namelijk hetzelfde. Tenminste, als de kunstmatig gemaakte stof gelijk is aan de natuurlijke stof. Een kunstmatige stof die totaal anders is dan welke natuurlijke stof dan ook, kan uiteraard wel andere effecten hebben op je huid. Ook bij cosmetische behandelingen werkt dit zo. Daarom maakt Kliniek Dokter Frodo voor de behandeling van rimpels, fijne lijntjes en volumeverlies van je huid gebruik van tijdelijke fillers met hyaluronzuur, een lichaamseigen stof.
4. Acne bestrijd je met spot treatment Spot treatment, oftewel de bestrijding van puistjes met behulp van cosmeticaproducten, helpt inderdaad om van die vervelende pukkel af te komen. Helaas steekt je acne vervolgens binnen twee weken alweer de kop op. Wil je echt voorgoed van je pukkels af, dan is het zinvoller om overmatige talgproductie van je huid te voorkomen. Een goede scrub, het vermijden van stress en het regelmatig reinigen van je huid, kunnen uitkomst bieden. Overdrijf het scrubben echter niet, want dit kan je huid beschadigen. Blijf je last houden van een onzuivere huid, dan kan een peeling verbetering geven.
5. Crèmes met collageen werken huidverbeterend Het lijkt aannemelijk: een bestanddeel van je huid is collageen, dus een crème met collageen zal dit bestanddeel aanvullen en daardoor de huid steviger en elastischer maken. We helpen deze mythe de wereld uit. Collageen is namelijk zo’n groot bestanddeel dat het moeilijk doordringt in de huid. Inmiddels zijn nieuwe crèmes op de markt met zogenoemd gehydrolyseerd collageen, oftewel verkleinde collageenbestanddelen. Deze verkleinde moleculen zijn echter weer te klein om je huideigen collageen aan te vullen. Toch zijn de crèmes niet helemaal nutteloos. Ze reguleren je vochthuishouding, omdat collageen vocht vasthoudt. Wil je de aanmaak van collageen werkelijk stimuleren, dan kun je ervoor kiezen een behandeling met Sculptra-fillers te ondergaan.
Veel mensen verwarren donkere kringen en wallen met elkaar. Maar eigenlijk zijn het twee verschillende aandoeningen. Hier vindt u meer informatie over wallen en donkere kringen onder ogen of doe hieronder de wallentest van Dokter Frodo.
Test zelf of je last hebt van donkere kringen of wallen onder de ogen:
Test 1: Licht test
Hiermee test je of de donkere kleur onder de ogen veroorzaakt wordt door een kleurverschil in de huid of door een volumetekort.
Licht van boven geeft schaduwwerking onder de ogen. Licht van voren of van onderen geeft geen schaduw onder de ogen.
1. Maak een foto van je oogregio met een lichtbron/flitslicht boven je, zoals op de eerste rij foto’s.
2. Maak vervolgens een foto van jezelf met licht/flitslicht recht-van-voren, zoals op de tweede rij foto’s.
Zijn de donkere kringen in foto 1 erger dan in foto 2 (zoals in al deze voorbeelden), dan heb je last van wallen onder de ogen.
Blijven de wallen op beide foto’s echter even donker, dan heeft je last van donkere kringen onder de ogen.
Dit fenomeen is ook zichtbaar als je in een lift staat, langs een etalageraam loopt of als je bij de kapper zit.
Test 2: Potlood of liniaal test
1. Maak een foto van je oogregio vanaf de zijkant van je gezicht. Zodat je je gezicht en profil ziet.
2. Trek een lijn langs je ogen met een pen, potlood of liniaal.
Is er ruimte zichtbaar tussen de rechte lijn en huid onder de ogen, dan is dat illustrerend voor volumetekort onder de ogen.
Test 3: Oogknijp test
1. Tuur door de wimpers van je ogen zodat je de oogspiertjes onder de ogen aanspant.
De wallen worden waarschijnlijk minder doordat de ronde oogspier het uitstulpende vet wegtrekt.
Test 4: Oogdruk test
1. Druk zachtjes op de ogen.
2. Vergelijk het uitstulpende vet met/zonder drukken.
Door op de oogbol te drukken, kan je het uitstulpen van dit vet naar voren versterken. Bij een positieve oogdruktest is het soms nodig om dit chirurgisch te verbeteren.
Test 5: Stretch test
1. Trek de huid onder de ogen strak.
2. Vergelijk de kleur met/zonder strak trekken.
Bij een overschot aan pigment onder de ogen zal je zien dat de donkere kringen lichter worden.
Bij kringen door verminderde doorbloeding/vaatjes onder de ogen zie je veel minder verbetering bij de stretch test.
Wallen onder de ogen
wallen onder de ogen behandelen met filler
De meeste mensen hebben last van wallen onder de ogen.
Door verminderde support van de oogkas/jukbeen ontstaat er een bolling onder het oog. Door uitstulping van vetweefsel onder het het oog, rekt de oogspier uit waardoor het weefsel naar buiten komt. Als de jukbeenderen meer naar achteren liggen, kan er een schuine vermoeidheidsschaduw over de wang ontstaan. Ook worden wallen onder de ogen beter zichtbaar wanneer het jukbeen wat naar achteren ligt. Hebben je ouders last van wallen of zijn er andere familieleden met wallen, dan is de kans groter dat jij ze ook hebt en dat ze al op jonge leeftijd zichtbaar waren.
Oorzaak waardoor wallen verergeren bij ouder worden:
Krimpen van de gezichtsbotten;
Volume afname van de wangen;
Verslapping van de spier en bindweefselschotjes.
Wallen onder de ogen door volumetekort kunnen wij goed behandelen door het volume van de jukbeenderen en de wangen te verbeteren of te herstellen.
Donkere kringen onder de ogen
Donkere kringen onder de ogen door hyperpigmentatie. Deze donkere kringen worden worden veroorzaakt door te veel pigment in de onderoogleden en kunnen verbeteren door een peeling, blekende crème of carboxytherapie.
Donkere kringen onder de ogen door blauwe doorschijn huid. Hierbij kijk je als het ware door de huid heen en zie je de oppervlakkige vaatjes direct onder de huid. Deze donkere kringen zie je bij mensen met een lichte huid en weinig huidpigment.
De beste oplossing tegen donkere kringen is camoufleren.
De huid is je grootste orgaan. Net zoals andere organen, moet ook je huid goed worden gevoed. Zo blijft je huid in optimale conditie en voorkom je ongemakken, zoals uitdroging, een schilferende huid, pigmentvlekken, striae, rimpels of couperose. Maar hoe houd je je huid in optimale conditie? Cosmetisch artsen Frodo en Freek geven je enkele tips:
1. Bescherm je huid tegen de zon, ook op bewolkte dagen Dat te veel zonnestraling niet goed is voor je huid, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Zonlicht breekt collageen af waardoor je huid slapper wordt. Bovendien richten uv-stralen schade aan en loop je het risico om pigmentvlekken te ontwikkelen of, erger nog, huidkanker. Een lichte verbranding heeft al minstens vier dagen nodig om te herstellen. Maar wist je dat je huid ook op een bewolkte dag schade kan oplopen? Wolken houden namelijk wel de warmte van de zon tegen, maar niet de schadelijke uv-straling. Smeer jezelf dus altijd in met een beschermende factor of gebruik een dagcrème met uv-bescherming. Op een bewolkte dag hoef je natuurlijk niet met zonnefactor 30 rond te lopen. Factor 15 volstaat in dit geval.
2. Hydrateer je huid, zowel in- als uitwendig Een droge huid herken je aan schilfers en het ontstaan van droogtelijntjes die op lange termijn blijvende rimpels kunnen worden. Wij raden aan om dagelijks voldoende water te drinken, zo’n zeven tot acht glazen per dag. Het is echter ook zaak om je huid uitwendig goed te hydrateren. Hydratatie alleen van binnenuit is niet voldoende en het drinken van genoeg water wordt nog wel eens vergeten. Bij Kliniek Dokter Frodo adviseren we het merk SkinCeuticals dat producten biedt die het vochtgehalte van je huid goed op peil houden.
3. Microneedling met een thuisroller Een slapper wordende huid heeft baat bij een regelmatige microneedlingbehandeling. Bij microneedling worden er heel veel minuscule gaatjes in je huid gemaakt met behulp van een roller met 200 fijne naaldjes. Door de kleine gaatjes die ontstaan, verhoogt de opname van actieve werkstoffen uit cremes en serums. Daarnaast wordt je huid gestimuleerd om collageen en elastine aan te maken en raakt het beter doorbloed. Zo kom je strakker in je vel te zitten en worden rimpels minder zichtbaar. Ook helpt microneedling tegen andere huidongemakken, zoals couperose, striae, pigmentvlekken en littekens. Je kunt deze techniek zelf thuis toepassen. Met onze thuisroller houd je wekelijks je huid in conditie. De roller is een jaar lang, twee keer per week, te gebruiken. De naaldjes van deze roller zijn korter en fijner dan die van de roller die in de kliniek wordt gebruikt. Hierdoor is de microneedlingbehandeling die je thuis uitvoert zo goed als pijnloos.
4. Peeling met glycolzuur Heb je een doffe huid die grauw oogt? Te veel dode huidcellen kunnen daar de oorzaak van zijn. Het is verstandig regelmatig je huid een peelingbehandeling te geven. Daarmee verwijder je dode huidcellen en is je huid beter in staat om vocht vast te houden. Wij raden een peeling met glycolzuur aan, omdat glycolzuur water aantrekt. Bovendien bestaat glycolzuur uit zeer kleine bestanddelen die dieper in de huid doordringen. Ook beschermt glycolzuur je huid tegen uv-straling. Het resultaat van deze peeling is een stralende en egale huid. Je kunt thuis je huid egaler maken met behulp van een goede scrub. Na een scrubbehandeling is het verstandig om je huid te hydrateren met een vochtinbrengend masker. Voor een peeling met glycolzuur moet je wel een bezoek brengen aan een professionele cosmetische kliniek. Bij ons, Kliniek Dokter Frodo, werken we met Neostrata, een glycolzuurpeeling gemaakt door de grondleggers van cosmetische dermatologie.
We gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te bieden door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met het gebruik van ALLE cookies. U kunt echter de Cookie-instellingen bezoeken om een gecontroleerde toestemming te geven en door vervolgens op "Akkoord en doorgaan" te klikken. Lees hier onze privacy- en cookieverklaring.
Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. We gebruiken functionele cookies om het gedrag van websitebezoekers na te gaan en de website aan de hand van deze gegevens te verbeteren. Daarnaast plaatsen derden marketing cookies om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Met het plaatsen van marketing cookies worden persoonsgegevens verwerkt. U geeft toestemming voor deze verwerking wanneer u op "Alles accepteren" klikt. Wilt u niet alle cookies accepteren? Dan kunt u dit op ieder moment aanpassen in de cookie instellingen onderaan de pagina. Lees voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring.
Noodzakelijke cookies zijn absoluut noodzakelijk om de website goed te laten functioneren. Deze cookies zorgen anoniem voor basisfunctionaliteiten en beveiligingsfuncties van de website.
Cookie
Looptijd
Omschrijving
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
Deze cookie wordt ingesteld door de plug-in GDPR Cookie Consent. De cookies worden gebruikt om de gebruikerstoestemming voor de cookies in de categorie "Noodzakelijk" op te slaan.
viewed_cookie_policy
11 months
De cookie wordt ingesteld door de GDPR Cookie Consent-plug-in en wordt gebruikt om op te slaan of de gebruiker al dan niet toestemming heeft gegeven voor het gebruik van cookies. Het slaat geen persoonlijke gegevens op.
Functionele cookies zijn noodzakelijk om de website goed te laten werken. Deze cookies zijn nodig om ervoor te zorgen dat jij een optimale gebruikerservaring hebt. Het is 100% anonieme informatie en dus niet te herleiden naar jou. Volgens de GDPR-wetgeving hoeft er geen toestemming gevraagd te worden om functionele cookies te gebruiken.
Cookie
Looptijd
Omschrijving
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
De cookie wordt ingesteld door GDPR-cookietoestemming om de gebruikerstoestemming voor de cookies in de categorie "Functioneel" vast te leggen.
Prestatiecookies worden gebruikt om de belangrijkste prestatie-indexen van de website te begrijpen en te analyseren, wat helpt bij het leveren van een betere gebruikerservaring voor de bezoekers.
Cookie
Looptijd
Omschrijving
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
Deze cookie wordt ingesteld door de plug-in GDPR Cookie Consent. De cookie wordt gebruikt om de gebruikerstoestemming voor de cookies in de categorie "Prestaties" op te slaan.
Analytische cookies worden gebruikt om informatie te verzamelen over hoe websitebezoekers onze website gebruiken en beleven. Deze informatie stelt ons in staat om de website te optimaliseren, de werking ervan te controleren en gebruikerservaring te verbeteren. Het is 100% anonieme informatie en dus niet te herleiden naar jou. Volgens de GDPR-wetgeving hoeft er geen toestemming gevraagd te worden om analytische cookies te gebruiken.
Cookie
Looptijd
Omschrijving
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
Deze cookie wordt ingesteld door de plug-in GDPR Cookie Consent. De cookie wordt gebruikt om de gebruikerstoestemming voor de cookies in de categorie "Analytics" op te slaan.
Marketing cookies worden gebruikt om een bezoeker te kunnen volgen op het internet. Wanneer je hiervoor toestemming hebt gegeven plaatsen wij zogeheten tracking cookies om persoonsgerichte aanbiedingen en kortingsacties te kunnen presenteren via verschillende online kanalen.
Andere niet-gecategoriseerde cookies zijn cookies die worden geanalyseerd en die nog niet in een categorie zijn ingedeeld
Cookie
Looptijd
Omschrijving
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
Deze cookie wordt ingesteld door de plug-in GDPR Cookie Consent. De cookie wordt gebruikt om de toestemming van de gebruiker voor de cookies in de categorie "Overig" op te slaan.