Botox als medicijn
4 maart 2012
Botuline toxine (geproduceerd door de clostridium botulinum bacterie en veroorzaker van zware voedselvergiftiging) is een van de meest giftige stoffen op aarde. Wat botuline toxine echter zo bijzonder maakt, is dat dit uiterst gevaarlijke vergif in kleine doses wordt gebruikt voor medische doeleinden.
Bepaalde zenuwaandoeningen zoals dystonie (spasmen) worden sinds de jaren tachtig met kleine hoeveelheden botuline toxine behandeld.
Volgens sommige wetenschappers is dit nog maar het begin. Nieuwe gemanipuleerde vormen van botuline toxine kunnen in de toekomst worden gebruikt voor de bestrijding van verschillende aandoeningen als reuma, astma en psoriasis.
Botuline toxine blokkeert de vrijlating van neurotransmitters (de chemische boodschappers die signalen tussen zenuwcellen heen en weer sturen). Door plaatselijke geïnjecteerde doses kunnen symptomen als pijn en spierspasmen worden bestreden.
Deze techniek was voorheen alleen mogelijk voor toepassing in zenuwcellen. Recent zijn wetenschappers erin geslaagd om de botuline toxine zo te manipuleren dat het ook in niet-zenuwcellen een blokkerende werking heeft op ontstekingveroorzakende eiwitten. Het zijn deze eiwitten die ten grondslag liggen aan de zeer onaangename symptomen van bijvoorbeeld reuma en astma.
Voor de miljoenen mensen die wereldwijd aan deze ziektes lijden biedt dit een hoopgevend toekomstbeeld!
Geplaatst in Blogs over Botox, Blogs over liquid faceliftGetagd Botox