Botox bedenkingen
11 maart 2016
Column in L’essence:
Botox is een giftig goedje. De eeuwige jeugd uit een spuitje is op zich al een giftige gedachte, maar Botox blijkt ook nog ‘het meest potente gif’ ter wereld te zijn. Wie zou er nou zo gek zijn om zich hiermee in te laten? En waarom? Op een gegeven moment begint je huid zachtjes te veranderen en de fijne lijntjes rond je ogen zijn al jaren niet meer zo schattig. Je hebt natuurlijk vrouwen bij wie rimpels zó prachtig staan, maar meestal niet bij… jezelf.
Dan ga je op zoek naar mogelijkheden om de tand des tijds wat tegen te werken. Na een mislukte zoektocht naar rimpelverminderende crèmes, rimpelmassages, rimpelvoeding en nog meer. Maar op een gegeven moment ga je toch echt op zoek naar een echte oplossing voor je probleem.
Heel voorzichtig pols je je beste vriendin: “Rimpels zijn juist mooi, toch?”, en ”jij, zou je toch niet laten volspuiten met gif?” Ze wuift jouw rimpels weg als onzin, maar als je dan weer voor de spiegel staat, begint er toch wat aan je te knagen. ‘Stiekem’ surf je internet af voor een Botox-kliniek. De ene website is nog mooier dan de andere en jeugdige vrouwen lachen je toe met kreten als ‘Ik had het tien jaar eerder moeten doen’ of ‘Het doet echt geen pijn en ik zie er jaren jonger uit’ of ‘Deze Botox- aanbieding heeft mijn leven veranderd’.
‘Wow’ denk je. Tien jaar jonger, prikjes die geen pijn doen, Botox je leven veranderen? Dit is te mooi om waar te zijn! Zelfs op de ‘review-sites’ worden dezelfde enthousiaste ervaringen herhaald uit naam van ‘echte mensen’. Tegen beter weten in maak je een afspraak en loop je binnen enkele dagen een kliniek binnen. Nog voordat je je matcha- latte op hebt, valt het kaartenhuis ineen als je arts een pratend masker met lippen blijkt te zijn. Met de stem van je vriendin in je achterhoofd weet je niet hoe snel je weg moet komen daar, weg uit deze malafide wereld.
Misschien had oma ook hier gelijk: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het ook te mooi om waar te zijn. Maar net toen je dacht dat je het achter je had gelaten, blijken juist een aantal vriendinnen stiekem behandeld te zijn. En je had het niet eens opgemerkt. En…. er blijkt ook een keurmerk te zijn (NVCG) die de kwaliteit van cosmetisch artsen waarborgt.
Het kan dus toch.
Geplaatst in Blogs over Botox, In de media