Happy tijden de donkere wintermaanden.
10 december 2013
Wist je dat Botox je gelukkiger kan maken? Er verschijnen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die dat effect aantonen. Het gaat om Botox (botuline toxine) gebruik voor de fronsrimpel, de rimpel tussen de wenkbrauwen. Dat is de rimpel die ontstaat als we bezorgd kijken of boos zijn.
Nou blijkt uit onderzoek dat er zoiets bestaat als communicatie tussen de spieren van het gezicht en ons brein. Het is dus niet alleen zo dat de spieren van de gezicht de passende mimiek maken die bij jouw emotie hoort, het werkt ook andersom! Dus het brein leest ook af aan de stand van ons gezicht hoe wij ons voelen. In onderzoeken kregen proefpersonen de opdracht veel te fronsen; zij gingen zich daadwerkelijk somberder voelen.
Hierop is het effect van botuline toxine op depressieve gevoelens gebaseerd. Door de activiteit van de fronsspier tijdelijk uit te schakelen, kun je niet boos en bezorgd kijken. Het brein krijgt niet meer de informatie van deze negatieve mimiek en ‘denkt’ dat je gelukkiger bent. Je gaat je dus ook gelukkiger voelen. Zo werkt dat!
In mijn werk als cosmetisch arts hoor ik dit ook van mijn cliënten terug. Zij voelen zich prettiger en beschrijven ook dat hun frons ‘rustiger’ is. Daarnaast vinden ze het fijn dat ze niet meer voortdurend te horen krijgen dat ze ‘boos kijken’, omdat ze vaak helemaal niet boos zijn, maar dus onbewust voortdurend zitten te fronsen.
NB. Een injectie met botuline toxine in de fronsspier zorgt ervoor dat deze spier minder actief wordt, waardoor je hem minder of niet meer kan aanspannen. Deze behandeling is veilig en geeft een tijdelijk effect, doorgaans zo’n 3 tot 4 maanden.
Geplaatst in Anti ageing, Blogs over Botox, Blogs over liquid facelift