uit 621 beoordelingen
behandelingen verricht
Melanocyten, ook wel pigmentcellen genoemd, maken pigment aan. Hierdoor kleurt je huid bruin in de zon, maar het kan ook zorgen voor verkleuringen oftewel pigmentvlekken. In de onderste laag van de opperhuid bevinden zich deze pigmentcellen. Door de Uv-straling van onder meer zon en zonnebank wordt de aanmaak van pigment gestimuleerd. Zo kunnen pigmentvlekken ontstaan. Ook irritatie of hormonen kunnen ervoor zorgen dat er pigmentvlekken ontstaan. Pigmentvlekken die ontstaan zijn door te veel blootstelling aan UV-straling kunnen goed behandeld worden met IPL.
Er zijn talloze oorzaken die kunnen leiden tot het ontstaan van pigmentvlekken. De twee bekendste zijn blootstelling aan UV-straling en hormonale invloeden. Het zwangerschapsmasker oftewel melasma (pigmentvlekken in het gezicht na zwangerschap of andere hormonale schommelingen) is hier een goed voorbeeld van. Maar ook irritatie van de huid door bijvoorbeeld wondjes, acne of (operatie)littekens kunnen pigmentvlekken veroorzaken. Dit wordt ook wel post inflammatoire hyperpigmentatie genoemd en is het gevolg van een ontsteking.
Naast post inflammatoire hyperpigmentatie zijn ouderdomsvlekken ook een bekende vorm van pigmentvlekken. Deze vorm van pigmentvlekken noemt men ook wel lentigo solaris. Lentigo solaris ontstaat voornamelijk vanaf de middelbare leeftijd. Pigmentvlekken veroorzaakt door een teveel aan Uv-straling zijn meestal te vinden op handen, het gezicht en decolleté.
Een pigmentvlekkenbehandeling met IPL wordt meestal aangeraden wanneer je lentigo solaris wil laten behandelen.
Welke behandeling tegen pigmentvlekken is voor jou het meest geschikt?
Gedurende een eerste consult wordt besproken wat met de behandeling van pigmentvlekken bereikt moet worden. Daarnaast komen ook de oorzaken die op iemand van toepassing zijn aan de orde en de (on)mogelijkheden van een behandeling van de pigmentvlekken. Wilt u bijvoorbeeld een zwangerschapsmasker verwijderen dan heeft u een andere behandeling nodig dan wanneer u ouderdomspigmentvlekken wilt laten verwijderen. Er vindt een duidelijke voorlichting plaats welke behandeling tegen pigmentvlekken voor u het beste is: IPL of peelings. Ook wordt er een huidscan uitgevoerd. Op deze manier wordt de conditie van de huid en de pigmentvlekken duidelijk in beeld gebracht. Zo kan de behandeling perfect op de huid worden afgestemd.
Een behandeling wordt zonder verdoving uitgevoerd en duurt gemiddeld vijftien tot dertig minuten. Voor het meest optimale resultaat zijn er meestal drie tot vier behandelingen vereist. De pigmentvlekken worden vervaagd met behulp van IPL of peelings. Zo wordt pigmentatie effectief aangepakt. Na de behandeling van de pigmentvlekken met IPL kan lichte roodheid en zwelling optreden. Echter, verdwijnt dit na verloop van tijd. Het pigment wordt na een IPL behandeling een stuk donkerder. Na 7 – 10 dagen verdwijnt dit. Nadat u de behandeling met IPL of peelings heeft laten uitvoeren mag de huid voor een periode van zes weken niet aan de zon worden blootgesteld. Het gebruik van een goede zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor is verplicht.
Moedervlekken dienen altijd eerst door een arts te worden beoordeeld. Het ligt aan de soort moedervlek of deze met laser verwijderd kan worden of dat er een andere techniek aan te pas moet komen.
Meestal ziet u na een behandeling al verbetering. Echter worden er drie tot vier behandelingen aangeraden voor het optimale resultaat.
Wanneer de behandeling goed wordt uitgevoerd ontstaat er niet meer pigment. Mocht je met een gebruinde huid de behandeling laten uitvoeren en dit niet benoemen aan de behandelaar, dan kan er een verbranding optreden. Dit kan zorgen voor pigmentvlekken. Ook als u direct na de behandeling uw huid bloot stelt aan de zon, kan er postinflammatoire hyperpigmentatie ontstaan.
Na de behandeling kleurt het pigment donkerder, dit is een goed teken. Na 7-10 dagen wordt het pigment afgestoten en is het pigment een stuk lichter.
Nee, vier weken voor- en vier weken na een IPL behandeling mag de huid niet aan zonlicht worden blootgesteld. Dit geldt tevens voor de zonnebank.
Tijdens een zwangerschap of borstvoeding mag geen enkele behandeling worden uitgevoerd.
Een IPL behandeling is niet schadelijk voor uw huid. Echter, wanneer u niet aan de voor en nazorg voorschriften houdt kan er wel schaden optreden.
Pigmentvlekken op een donkere huid kunnen niet met IPL worden verwijderd. Op een donkere huid behandelen we pigmentvlekken met TCA peelings of Benebellum.
Gemiddeld zijn er 3-4 behandelingen nodig. Dit hangt af van het type pigmentvlek.
Afhankelijk van de hoeveelheid en grote van de pigmentvlek(ken) wordt de prijs van de behandeling voor u persoonlijk bepaald. De prijs ligt tussen de €85,- en €225,-.
Wanneer het korstje dat na de behandeling is ontstaan er afvalt, na zo’n 7 tot 10 dagen, is het resultaat van de behandeling al zichtbaar.
Een zwangerschapsmasker kan beter niet met IPL worden behandeld. Dit kan het zwangerschapsmasker namelijk verergeren. Een zwangerschapsmasker kan behandeld worden met TCA peelings of Benebellum.
Ja, pigmentvlekken op het decolleté kunnen worden behandeld.
Ja, pigmentvlekken op de hoofdhuid kunnen worden behandeld.
Het is mogelijk sproeten te behandelen met laser om ze te verminderen of lichter te maken.
Na de behandeling kunt u alles weer hervatten. Het is wel belangrijk om vier weken UV-straling te vermijden. Ook raden we aan om de eerste 24 uur niet te sporten, naar de sauna te gaan en heet te douchen.
Ja, pigmentvlekken op de handen kunnen worden behandeld.
Niet ieder huidtype kan worden behandeld met IPL. Huidtype 1 t/m huidtype 3 kunnen met IPL worden behandeld. Dit heeft met de hoeveelheid pigment in de huid te maken. Huidtype 4 t/m 6 kunnen worden behandeld met TCA peelings en Benebellum.
Ja, ouderdomsvlekken is een andere benaming voor pigmentvlekken.
Wanneer de veiligheidsregels niet in acht worden genomen en er geen beschermende bril of stickers worden gebruikt, kan er schade aan de ogen worden toegebracht.
Nee, de behandeling is goed zonder verdoving te verdragen. De pijnprikkel die u voelt is belangrijk voor het afstemmen van de instellingen.
Een voorbeeld van een aangeboren pigmentvlek is een ‘cafe au lait vlek’. Dit is een pigmentvlek waarbij de melanocyten (pigmentcellen) wat actiever zijn dan op andere plekken in de huid. Het pigment kan met IPL worden behandeld, maar de activiteit in de melanocyten ligt in dit stukje huid altijd hoger, hierdoor zal het pigment altijd weer terugkomen.