Peptiden. Al heel lang wordt dit stofje – bestaande uit een klein aantal minuscule aminozuren – toegevoegd aan cosmeticaproducten, zoals crèmes. Peptiden kunnen namelijk rimpels helpen verminderen, zodat de huid gladder wordt. Onlangs is er echter een ontdekking gedaan: de nieuwe generatie neuromodulators (bijvoorbeeld botox) waaraan peptiden zijn toegevoegd en bedoeld is om op de huid te smeren, heeft een langere werking dan uitsluitend neuromodulators die worden geïnjecteerd. Oftewel, wanneer aan botox een bepaalde hoeveelheid peptiden wordt toegevoegd, dan houdt het effect van de botox langer aan.
Tijdens het Cosmetic Surgery Forum in Las Vegas werd de constatering medegedeeld door cosmetisch arts Mark G. Rubin. Een klein onderzoek wees bovendien uit dat wanneer de neuromodulators met peptiden werden ingespoten, er een enorme verbetering aangaande de fronsrimpels te zien was. Ruim 67% van de onderzochte personen merkte op dat er een gladdere huid ontstond. Een ander opmerkelijk feit dat zij constateerden is dat het effect van de injectables ook nog eens langer aanhield. Een grote doorbraak, aangezien veel mensen die botox gebruiken ook fillers hebben. Veel van hen klagen dat hun filler tot circa 12 maanden meegaat, maar botox al na 4 maanden opnieuw moet worden geïnjecteerd. Een neurotoxine die langer meegaat, is dan ook een veelgehoorde wens.
Peptiden in crèmes en zalfjes zorgen ervoor dat actieve stoffen dieper door de huid heen kunnen dringen. Het onderzoek werd uitgevoerd om erachter te komen wat het langetermijneffect van peptiden is als deze door het lichaam worden opgenomen. Daarom voorzag men de te injecteren neuromodulators van peptiden. Niemand had echter verwacht dat peptiden enig effect zouden hebben als deze werden ingespoten. Het tegendeel bleek waar. De combinatie neuromodulators en peptiden bleek een groot effect te hebben. De onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat de peptiden voorkomen dat de botoxmoleculen zich verspreiden. De peptiden houden als het ware de botox bij elkaar.
Ook uit resultaten van een ander onderzoek blijkt dat een neuromodulator na zo’n 16 weken is uitgewerkt. Worden daar echter peptiden aan toegevoegd, dan is dit effect bijna 32 weken. Dokter Rubin stelt dat dit effect bij de huidige neurotoxines, waaronder botox, slechts zelden voorkomt. De komende tijd zal er nader onderzoek worden gedaan naar het effect van injectables die voorzien zijn van peptiden. Op deze manier probeert men een injectable te creëren die veilig ingespoten kan worden. Op dit moment is er namelijk nog te weinig bekend over het effect van botox gecombineerd met peptiden op lange termijn. Kliniek Dokter Frodo houdt deze ontwikkeling nauwlettend in de gaten.
Blogartikelen