Logo van Kliniek Dokter Frodo, een high-end cosmetische kliniek in Amsterdam gespecialiseerd in natuurlijke en niet-chirurgische behandelingen.
Altijd een natuurlijk resultaat
Uw eigen bron van jeugd | lichaamseigen cosmetica |: stamcellen
Blogpost
Liquid Facelift

Verouderingsproces gezicht - anatomische onderbouwing

Ondanks dat iedereen op zijn/ haar eigen manier veroudert, verloopt het verouderingsproces van het gezicht ongeveer hetzelfde, ongeacht de etnische achtergrond of levensstijl. Gezichtsveroudering vind plaats op 3 niveaus tegelijk:

  • vorm van een schedel,
  • hoeveelheid onderhuids volume
  • de huidstructuur.
Illustratie van het verouderingsproces van het gezicht, met veranderingen in botstructuur, vetverdeling en huid, weergegeven in verschillende fasen van het leven.

Verandering vorm van schedel bij veroudering?

Botatrofie is een van de belangrijkste oorzaken voor verandering en veroudering van het gezicht. In de loop der tijd wordt de schedel letterlijk kleiner. (De schedel krimpt bij het ouder worden; doordat de huid niet krimpt, wordt de huid in verhouding met de schedel te groot.) Het krimpen van de schedel komt door progressieve osteoporose. Botweefsel wordt continu afgebroken en weer opgebouwd. Naarmate men ouder wordt, verloopt de opbouw van bot trager van de afbraak en neemt de hoeveelheid bot af. Een onopvallend proces van continue botresorptie waardoor de oogholtes groter worden, de jukbeenderen krimpen:

  • Verlies aan projectie van de jukbeenderen. De jukbeenderen vlakken aan de zijkant af, worden smaller en gaan wat minder naar buiten staan. Aan de voorzijde gaan de jukbeenderen meer naar binnen.
  • Oogkassen worden groter. Doordat er minder volume en ‘houvast’ is rondom de ogen, gaan de ogen wat dieper liggen en ontstaan er wallen en rimpeltjes.
  • De hoogte/ lengte van het gezicht daalt door veranderingen in de boven- en onderkaak, en door een bescheiden toename van gezichtsbreedte en -diepte.
  • De oogholtes worden groter, terwijl de bovenkaak kleiner wordt. De vetkussentjes van de wangen hebben hierdoor minder ‘houvast’ en zakken naar beneden en er treedt accentuering van de neuslippen plooien.
  • Botafbraak en tandverlies in de bovenkaak gaat ook leiden tot het verlies van steun aan de bovenlip, waardoor de lippen kleiner en langer worden en naar binnen neigen te vallen.
  • Botafbraak en tandverlies in de onderkaak verandert de vorm en de projectie van de kin en zorgt ervoor dat de lippen minder ondersteuning hebben. Hierdoor zakken de lippen en vooral de mondhoeken naar beneden.
  • Er vindt een verzachting van de onderkaak ter hoogte van de kauwspieren plaats, en de rest van de kaak wordt ronder. Hierdoor wordt de huid minder op haar plek gehouden en zakt naar beneden, Vetverdeling in het gezicht

Verandering onderhuids volume bij veroudering?

Onderhuids volume verandert tijdens de veroudering. Het bindweefsel wordt minder stevig en het spiervolume neemt langzaam af. Hierdoor zakt wangvolume naar beneden/ voren. Dit veroorzaakt een volumetekort onder de ogen (wallen/ donkere kringen) en een overschot aan huid tussen de neus en mondhoek(neus-lippenplooi) en tussen mondhoek en kaak (marionettenlijn). De spiertjes in het gezicht, rond de ogen proberen dit zakken van wangvolume tegen te houden, wat vervolgens weer leidt tot meer lachrimpeltjes en wanglijnen. In een jong gezicht zie je een evenwichtige verdeling van het oppervlakkig en diepe vet. Doordat het vloeiend in elkaar overloopt ziet een gezicht er zacht en jong uit. Zachte bogen en welvingen definiëren jeugdigheid in het gezicht. Bij de veroudering zien we naast het verlies van volume ook een herverdeling van het gezichtsvet. Het verlies van volume door afname van onderhuids vet zien we op de volgende plekken;

  • De slapen worden hol,
  • Verlies van projectie van de jukbeenderen zorgt ervoor dat de jukbeenderen wat afvlakken. Hierdoor zakt wangvolume naar beneden/ voren. De spiertjes rond de ogen proberen dit zakken van wangvolume tegen te houden, wat vervolgens weer leidt tot lachrimpeltjes.
  • Het vet rondom de ogen vermindert en zakt naar beneden waardoor er wallen onder de ogen ontstaan.
  • Volumeverlies tussen de wenkbrauwen geeft fronsrimpels.
  • Lippen worden kleiner, recht en hoekig

Naarmate we ouder worden, schuiven vetkussentjes van de wangen geleidelijk naar voren/ beneden. Hierdoor zien we een toename van (overtollig) huid/ vet ontstaan:

  • Laterale neuslippen plooi (van neus naar mondhoek),
  • Marionet plooi (van mondhoek naar kin),
  • De voorzijde van de kaaklijn krijgt kwabjes,
  • Vetzakjes onder de oogkas, die zichtbaar zijn als wallen,
  • Vetzakjes op de jukbeenderen die zichtbaar worden als verdikkingen

De vetcompartimenten verouderen niet allemaal tegelijk. de volgorde van veroudering wordt in deze illustratie weergegeven. Het komt erop neer dat vetcompartimenten die je eerst, in het jonge gezicht niet zag, nu als afzonderlijke eenheden wel zichtbaar worden. Ze liggen niet meer zo strak tegen elkaar aan (zoals de kussens van een oude bank ook minder aansluiten). Door de veranderde vetverdeling worden uiteindelijk de ‘bogen en welvingen die jeugdigheid definiëren’ verstoord. De huidstructuur De aanmaak van elastine en collageen in de huid wordt bij het ouder worden steeds minder. Hierdoor wordt de huid minder elastisch, dunner en kan zich minder aanpassen aan het onderliggende volume. Doordat ook de schedel krimpt en het onderhuidse volume afneemt, wordt de huid “te groot voor het gezicht”. (Vergelijkbaar met 2pers matrasovertrek op een 1pers bed, dan krijg je ook rimpels en plooien.) Het verschil in volume vs huid rondom de ogen gedeeltelijk gecompenseerd door het aanspannen van de oogspieren. Hierdoor zakt de huid minder naar beneden, maar ontstaan er ook kraaienpootjes. Op het voorhoofd zorgt dit huidoverschot voor het zakken van de wenkbrauwen. Dit wordt gecompenseerd door het aanspannen van de voorhoofdspier, met lijntjes op het voorhoofd ten gevolge. Rondom de mond zie je dat de mondspier en kinspier het volume tekort compenseert. Hierdoor ontstaan lijntjes rondom de mond en op de kin. Gezichtsveroudering is dus uiteindelijk het resultaat van het kleiner worden van het gezicht terwijl de gezichtshuid juist wat groter wordt en de verhouding niet meer ideaal is.

Illustratie van het verouderingsproces van het gezicht, met veranderingen in botstructuur, vetverdeling en huid, weergegeven in verschillende fasen van het leven.

Behandeling

Op basis van tientallen jaren van onderzoek naar anatomie, aantrekkingskracht en evolutionaire schoonheid ben ik ervan overtuigd dat schoonheid een evolutionair proces is om welvaart en gezondheid te communiceren. Dit proces vindt voornamelijk in het onderbewustzijn plaats. Een behandeling is dan ook niet geslaagd als andere mensen kunnen zie dat er wat gedaan is. In feite zend je dan de boodschap uit van kwetsbaarheid en veroudering. Juist door trouw te blijven aan de veranderde anatomie en de aspecten voorzichtig te corrigeren is het resultaat van een cosmetisch behandeling echt verbluffend. Dat is wat het werk leuk maakt.