Logo van Kliniek Dokter Frodo, een high-end cosmetische kliniek in Amsterdam gespecialiseerd in natuurlijke en niet-chirurgische behandelingen.
Altijd een natuurlijk resultaat
Uw eigen bron van jeugd | lichaamseigen cosmetica |: stamcellen
Blogpost
Algemeen

Het verschil tussen uv-A en uv-B

Wist je dat zonlicht voor 95% bestaat uit uv-A-straling en voor 5% uit uv-B-straling? Deze twee soorten straling verschillen veel van elkaar en ook het effect op je huid is in beide gevallen anders. Eén ding is zeker, te veel blootstelling aan deze stralingen is schadelijk voor de huid. Om je huid optimaal te beschermen tegen de schadelijke effecten van de straling geven wij klanten in onze kliniek de volgende adviezen.

Bescherm je huid tegen uv-A én uv-B

Let erop dat je een zonnebrandcrème kiest met zowel uv-A- als uv-B-beschermingsfactor. Uv-A kan je diepere huidlagen beschadigen en uv-B kan je opperhuid verbranden en ervoor zorgen dat je bruin wordt. Het is niet voor niets dat uv-A staat voor ‘Aging’ en uv-B voor ‘Burning’. Uv-A-straling is in feite schadelijker, omdat je huid door deze straling verrimpelt, de afweer van het gehele lichaam wordt onderdrukt en je huid veroudert sneller. Let op: uv-A-straling is altijd aanwezig en wordt niet tegengehouden door schaduw, glas of wolken. Uv-B-straling is daarentegen vooral aanwezig in de lente en in de zomer.  

Zonnebrandcrème met chemisch of fysisch filter?

Zonnebrandcrèmes kunnen chemische en/of fysische filters bevatten. Chemische filters, zoals oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone, worden door de huid opgenomen. Het duurt dan ook even voordat ze bescherming bieden. Bovendien liggen chemische filters steeds meer onder vuur. Ze zouden de hormoonhuishouding kunnen ontregelen, dieperliggende huidlagen beschadigen en milieuonvriendelijk zijn. Kies voor optimale bescherming tegen zowel uv-A- als uv-B-straling dan ook voor fysische filters. Deze blijven op de huid liggen en weerkaatsen de uv-straling. Fysische filters zijn bovendien effectiever en veiliger in gebruik.