Botox zorgt ervoor dat spieren zich tijdelijk niet kunnen samentrekken. Naast de vele voordelen van een goed uitgevoerde Botoxbehandeling zijn er ook een aantal complicaties die kunnen optreden indien u niet juist wordt behandeld. Botox is veilig, mits uitgevoerd door een deskundige arts met de juiste techniek. De veiligheid van Botox valt of staat rondom de werkwijze van de arts. Kliniek Dokter Frodo maakt geen compromis rondom kwaliteit en veiligheid. Een goede arts zal altijd kijken of een behandeling veilig is, klopt en zich afvragen of iemand wel echt geholpen is met een behandeling. De grote zogenaamde budgetklinieken die vragen niet, die draaien. Helaas zijn veel cliënten zich niet bewust van het feit dat sommige artsen die Botox behandelingen doen, niet opgeleid zijn en niet eens aangesloten zijn bij de beroepsvereniging NVCG. Elke arts heeft een eed afgelegd, maar het evenwicht tussen goed doen en winst maken, lijkt niet altijd in balans. Er zijn veel spanningen tussen de belangen van een kliniek en de arts die de patiënt écht wilt helpen.
Lees alles over: Botox in het voorhoofd
Indien een spier rondom de mond wordt behandeld met Botox om bijvoorbeeld liplijntjes te verminderen, dan kunt u uw mond minder goed sluiten. Dit kan ertoe leiden dat u gaat kwijlen, maar ook dat het drinken uit een rietje een hilarische vertoning wordt. Lees alles over: Botox voor lippen
Kent u dokter Spock nog met zijn hoog opgetrokken wenkbrauwen? Als complicatie van een Botoxbehandeling kan het voorkomen dat er geen goede balans wordt gevonden in de behandeling van het voorhoofd. Hierbij trekt de zijkant van de voorhoofdsspier de wenkbrauw veel verder omhoog dan wenselijk is. Dit is misschien grappig voor een verkleedfeestje, maar u kunt het beter voorkomen door naar een gerenommeerde arts te gaan.
Voor de behandeling van tandenknarsen wordt de Botox diep in de kauwspier geplaatst. Indien de Botox te oppervlakkig wordt geplaatst, of er te veel Botox wordt gebruikt, dan kan de risoriusspier die er in de buurt loopt ook worden aangedaan. Deze spier zorgt er normaal voor dat de mond naar buiten wordt getrokken. Indien deze door een verkeerd uitgevoerde behandeling tot rust wordt gebracht kunt u tijdelijk niet meer goed lachen of lacht u met een scheve mond. Lees alles over: Botox tegen tandenknarsen
Voor de behandeling van een gummysmile/paardenlach zorgen wij ervoor dat de spier die het tandvlees te veel bloottrekt tot rust wordt gebracht tijdens het lachen. Indien er op een verkeerde plek geprikt wordt of met een verkeerde hoeveelheid, dan kan de lip juist gaan hangen.
Hoewel Botox compleet veilig is en geen langdurige bijwerkingen kent, bestaan er toch kortdurende complicaties die kunnen optreden na de behandeling:
Na het injecteren van de Botox kunnen er blauwe plekjes ontstaan in het behandelgebied. Deze camoufleert u eenvoudig met make-up en verdwijnen vaak binnen 3 tot 5 dagen.
Botox schakelt de functie van bepaalde gezichtsspieren uit, waardoor andere spieren deze overnemen. Door deze verhoogde activiteit kan de huid eromheen gevoeliger worden voor rimpelvorming.
Hoofdpijn komt vaak voor na een Botoxbehandeling, maar is van korte duur. Na de behandeling kunnen er namelijk spierspasmen optreden die de pijn veroorzaken.
Hypesthesie (afgenomen gevoeligheid) en paresthesie (tintelend gevoel) zijn een zeldzame Botox bijwerking. De symptomen zijn afkomstig van een zenuwtrauma. Hoe lang het gevoel aanhoudt is afhankelijk van de zenuwtak.
Botox heeft de mooie eigenschap dat het weer uitwerkt. Eventuele complicaties zijn dus van tijdelijke aard en zullen in het slechtste geval na 3 tot 4 maanden uitwerken. Máár: voorkomen is beter dan genezen (of in de omschreven gevallen ‘afwachten’). Bij een deskundige cosmetische arts komen bijwerkingen of complicaties bij Botox nagenoeg niet voor.
Over het algemeen is een Botoxbehandeling volledig veilig, mits u kiest voor een gerenommeerde kliniek. Daarnaast is het goed om van tevoren op de hoogte te zijn van de mogelijke bijwerkingen, zodat u niet voor onverhoopte verrassingen komt te staan. Wilt u meer informatie? neem dan contact met ons op.
Blogartikelen