Logo van Kliniek Dokter Frodo, een high-end cosmetische kliniek in Amsterdam gespecialiseerd in natuurlijke en niet-chirurgische behandelingen.
Altijd een natuurlijk resultaat
Uw eigen bron van jeugd | lichaamseigen cosmetica |: stamcellen
Blogpost
Skinboost

Huidbehandeling met bloed, waarom is dat zo goed? (deel 1)

PRP (plasma-huidverbetering)-behandeling  PRP is een nieuwe en vooruitstrevende behandeling voor huidverbetering. U wordt behandelt met de kracht van uw eigen bloed!  In het kader van deze behandelingen zullen wij een serie van blogs posten over bloed en het verband tussen bloed, schoonheid en gezondheid. Eerlijk over mooi zijn: de biologie achter stralend ouder worden  We hebben allemaal gemeen dat we er zo lang mogelijk mooi uit willen zien en gezond willen blijven. Een van de belangrijkste stappen in het proces om dit doel te bereiken is om een goed begrip te hebben van hoe ons lichaam werkt en hoe het komt dat we onze jeugdige schoonheid verliezen als we ouder worden.Vandaar de stukjes die u in de komende paar weken hier gaat zien. Die zullen gaan over hoe uw lichaam, uw gezondheid en uw schoonheid hand in hand gaan.

Bloed

We beginnen bij de basis van het verband lichaam/gezondheid/schoonheid; namelijk het bloed. Wat weten we eigenlijk over ons eigen bloed? Het is rood, stroomt door onze aderen en houdt ons in leven. Maar wat is bloed precies? Welke functie heeft het in ons lichaam en welke invloed heeft bloed op onze gezondheid en schoonheid?

De biologie van bloed

Bloed bestaat uit drie onderdelen: 54% bloedplasma, 45% rode bloedcellen en 1% witte bloedcellen.  Bloedplasma: het plasma is het vloeibare onderdeel van bloed en vormt daarmee de substantie waarin de bloedcellen door het lichaam kunnen bewegen. Plasma bestaat uit ongeveer 92% water. De overige 8% bestaat uit zouten, eiwitten, vetstoffen en suikers, maar ook uit kwalijke afvalstoffen.  Rode bloedcellen: We kunnen ons de rode bloedcellen voorstellen als minuscule rode dichtgemaakte donuts. De rode bloedcellen worden door het lichaam gemaakt in het beenmerg. Het zijn de rode bloedcellen die het bloed haar rode kleur geven. Dit komt door de stof hemoglobine. Hemoglobine vormt ongeveer 90% van de opmaak van de rode bloedcel. Hemoglobine is een zeer belangrijke stof voor de mens omdat het zuurstof (O2) en koolstofdioxide (CO2) aan zich kan hechten. Om een idee te geven: u heeft vele triljarden rode bloedcellen in uw lichaam (een triljard is 1.000.000.000.000.000.000.000). Uw lichaam maakt er per seconde zo’n tweeënhalf miljoen rode bloedcellen aan.  Witte bloedcellen: Voor ongeveer elke 700 rode bloedcellen in het lichaam is er één witte bloedcel. Onze witte bloedcellen (er zijn 6 verschillende soorten) hebben voornamelijk de functie om voor ons tegen infectie en ziekte te vechten. Ze vormen een soort van leger binnen ons lichaam. Via de bloedbaan speuren de witte bloedcellen naar indringers zoals bacteriën en virussen, om deze op verschillende manieren om zeep te helpen en ons zo gezond te houden.

3. De bloedbaan

Het bloed beweegt zich door het lichaam door de bloedbaan. Dit is een stelsel van aderen en slagaderen die over het hele lichaam bereik heeft. Om te zorgen dat het bloed overal kan komen is – om het oneerbiedig te zeggen – een pomp nodig. Die pomp is ons hart. Het kloppen van ons hart (gemiddeld 72 keer per minuut en 100,000 keer per dag!) zorgt ervoor dat het bloed door ons lichaam wordt gepompt. Er stroomt op een dag zo’n 7,200 liter bloed door het hart. Een volwassenen lichaam heeft ongeveer 5 liter bloed.  Het hart pompt zuurstofarm (maar koolstofdioxiderijk) bloed naar de longen. Door een enorm netwerk aan bloedvaatjes in de longen in combinatie met de ademhaling, wordt het bloed “ververst”. De zuurstof in de lucht die we inademen (de lucht om ons heen bestaat voor ongeveer 21% uit zuurstof) bindt zich door middel van osmose aan de hemoglobine in de rode bloedcellen. Tegelijkertijd, raken de rode bloedcellen hun koolstofdioxide kwijt, die vervolgens wordt uitgeademd. Het zuurstofrijke bloed gaat van de longen terug naar het hart en wordt vervolgens door het hele lichaam gepompt.  In de bloedbaan bestaat er een bepaalde druk waaronder het bloed door de aderen wordt gepompt – de bloeddruk. Een gezonde bloeddruk voor een volwassen ligt rond de 120/80 mm Hg. Deze cijfers variëren wel per persoon en per leeftijdscategorie. Het eerste cijfer (120) is de druk in het bloed dat van het hart uit rond het lichaam wordt gepompt, en het tweede getal (80) is de druk van het bloed dat weer op weg is naar het hart. Het is zeldzaam om een te lage bloeddruk te hebben, maar een te hoge bloeddruk komt wel veel voor.  In onze volgende blogs bespreken we:

     
  • De functies van bloed
  •  
  • Het verband tussen bloed en gezondheid deel I – gevaren voor het bloed en ons bloedsysteem
  •  
  • Het verband tussen bloed en gezondheid deel II – Het belang van lichaamsbeweging
  •  
  • De link tussen bloed en schoonheid/ouderdom
  •  
  • Gezonde levensstijl = gezond bloed = stralend ouder worden