Logo van Kliniek Dokter Frodo, een high-end cosmetische kliniek in Amsterdam gespecialiseerd in natuurlijke en niet-chirurgische behandelingen.
Altijd een natuurlijk resultaat
Uw eigen bron van jeugd | lichaamseigen cosmetica |: stamcellen
Blogpost
Fillers

Complicaties door fillers - zijn fillers veilig of gevaarlijk?

De keuze van je arts stuurt de kans op complicaties!Fillers zijn veilig, mits uitgevoerd door een deskundige arts met de juiste middelen. ‘Het belangrijkste bij de beslissing bij wie je je wilt laten behandelen is om eerst de arts/ kliniek te onderzoeken voordat deze jou onderzoekt. Wie is die arts eigenlijk? Met welke middelen werkt hij/zij? Hoeveel ervaring heeft de arts? En, hoe veilig werkt de arts?  De veiligheid van fillers valt of staat rondom de werkwijze van de arts. Kliniek Dokter Frodo maakt geen compromis rondom kwaliteit en veiligheid.  Het zou je verbazen hoeveel mensen níet behandeld moeten worden na het eerste consult. Een goede arts zal altijd kijken of een behandeling veilig is, klopt en zich afvragen of iemand wel echt geholpen is met een behandeling. De grote zogenaamde budgetklinieken die vragen niet, die draaien. Die vinden nog steeds dat de (jong)volwassen cliënt zélf verantwoording draagt. Er zijn maar weinig klinieken die de tijd nemen om de vraag van de cliënt echt te begrijpen.(kost tijd en dus geld). Helaas zijn veel cliënten zich niet bewust van het feit dat sommige artsen die cosmetische behandelingen doen, niet opgeleid zijn en niet eens aangesloten zijn bij de beroepsvereniging NVCG. Elke arts heeft een eed afgelegd, maar het evenwicht tussen goed doen en winst maken, lijkt niet altijd in balans. Er zijn veel spanningen tussen de belangen van een kliniek en de arts die de patient écht wilt helpen. De verantwoordelijkheid als cosmetisch arts is groot. Klanten verwachten dat je goed geschoold bent, volgens de richtlijnen werkt en aangesloten bent bij de NVCG.  

Veilige fillerbehandeling bij kliniek Dokter Frodo

Complicaties bij permanente vs tijdelijke fillers

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen tijdelijke en permanente fillers. Tijdelijke fillers geven, zoals de naam al doet vermoeden, tijdelijk resultaat. Een voorbeeld hiervan is een filler Juvederm, hyaluronzuur, een stof die van nature in het lichaam voorkomt. Hyaluronzuur wordt na enkele jaren op natuurlijke wijze door het lichaam afgebroken. Permanente fillers zijn zeer onveilig omdat ze een blijvend resultaat geven, ook blijvende complicaties.. Voorbeelden zijn Dermalive, Bio-alcamid en Aquamid. Maar hoe veilig zijn fillers? En zijn tijdelijke fillers veiliger dan permanente fillers?

Fillers en Corona

Er kan een allergische reactie van roodheid en zwelling optreden op de plek waar hyaluronzuur injectables zijn geplaatst in icm een Moderna vaccin / Pfizer vaccin.  Door de vaccinatie wordt het immuunsysteem geactiveerd en kan er ook een afweerreactie op bij-stoffen in het vaccin plaatsvinden (PEG/ mannitol). Hierdoor zou er ook een afweerreactie op gang kunnen komen tegen deze bij-stoffen stoffen in de filler. Meer over fillers en Corona

Complicaties na een fillerbehandeling

Veel mensen vragen zich af welke complicaties er kunnen optreden na het gebruik van fillers. Terecht, want complicaties kunnen zich altijd voordoen in meer of mindere mate. Dat geldt niet alleen voor fillerbehandelingen maar ook na andere cosmetische ingrepen, zoals een botoxbehandeling of laserbehandeling, kunnen complicaties optreden. De meest voorkomende complicaties na een fillerbehandeling zijn: slecht resultaat, pijn of gevoeligheid, zichtbaarheid van de filler of het ontstaan van harde knobbels. Deze verschijnselen zijn niet alleen heel vervelend, maar vaak ook huidontsierend. Complicaties treden niet altijd direct na de behandeling op. Soms komt het voor dat complicaties pas na een aantal jaren ontstaan. Daarom is het belangrijk om jezelf voorafgaand aan een fillerbehandeling of andere cosmetische behandeling goed te laten adviseren. Een behandeling door een onkundige arts of met een permanente filler is namelijk echt gevaarlijk.  Mogelijke complicaties na een fillerbehandeling:

     
  • Na de behandeling kan de huid een beetje rood zijn, ietwat jeuken of gevoelig zijn. Deze milde reacties verdwijnen snel.
  •  
  • Slecht resultaat: Indien de behandeling goed wordt uitgevoerd, mag niemand kunnen zien dat je behandeld bent. Maar je moet er wel beter uitzien!
  •  
  • Tyndell effect: Het Tyndell effect is een blauwige verkleuring van de huid. Dit kan optreden als er een verkeerde filler wordt gebruikt, te veel van de filler wordt gebruikt of als de filler te oppervlakkig wordt geplaatst.
  •  
  • Knobbeltjes: In sommige gevallen kan de filler ingekapseld worden en ontstaan er kleine knobbeltjes. Dit is natuurlijk erg vervelend. In het geval van een tijdelijke filler kan dit makkelijk worden opgelost met het gebruik van hyaluronidase.
  •  
  • Infectie: Indien u een infectie heeft aan uw gebit, in uw gezichtsholtes of elders in het lichaam, dan kan de filler ook geïrriteerd raken en geen zwellen. Dit heet 'secundaire zwelling' en wordt veroorzaakt doordat het immuunsysteem voor een korte duur (1-2 dagen) de filler gaat aanvallen. Mocht dit gebeuren, dan kunt u een NSAID (ibuprofen/ diclofenac) gebruiken om de zwelling te verminderen. Mocht de filler zelf geinfecteerd raken(zeer onwaarschijnlijk), dan is dit is goed te behandelen met antibiotica en zonodig kan een tijdelijke filler opgelost worden met hyaluronidase.
  •  
  • Bloedvat beknelling: Indien een filler in een bloedvat (of in grote hoeveelheden bij een bloedvat) wordt gespoten, kan de huid van bloed onthouden worden. De kans op deze nare en zeldzame complicatie (bij ons in de kliniek hebben we het nog nooit gezien) kan geminimaliseerd worden door goede kennis van de anatomie en de juiste injectie technieken. Een eventuele bloedvat beknelling die is ontstaan door een tijdelijke filler moet direct behandeld worden met hyaluronidase. In het geval van een permanente filler zal er een operatie moeten plaatsvinden.

Eerlijk advies bij kliniek Dokter Frodo

Hoe veilig zijn permanente fillers?

Onveilig! Permanente vulmiddelen als Dermolive, Bio-alcamid en Aquamid zijn geen huideigen stoffen. Sommige mensen kunnen er allergisch op reageren. Na een behandeling met deze kunstmatige fillers is het risico op complicaties (zoals hierboven genoemd) dan ook hoger dan na een behandeling met natuurlijke fillers, zoals hyaluronzuren Juvederm en Restylane. De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) heeft permanente fillers op een zwarte lijst staan. Complicaties kunnen zelfs na jaren optreden en variëren van ontstekingen tot harde knobbels die zich soms onderhuids verplaatsen. Zijn deze fillers dus gevaarlijk? Ja, en om die reden maakt Kliniek Dokter Frodo geen gebruik van permanente fillers.

Hoe veilig zijn tijdelijke fillers?

Mits gebruikt door een deskundige arts zijn tijdelijke fillers veilig. Veel veiliger dan permanente fillers. In onze kliniek gebruiken wij Juvederm en Restylane, natuurlijke, tijdelijke fillers met hyaluronzuur, een huideigen stof die erg veilig in gebruik is. Deze fillers zijn afbreekbaar en worden niet door het huidweefsel ingekapseld. Na een paar jaar wordt de stof langzaam afgebroken door het lichaam. In dat geval moet de behandeling worden herhaald om resultaat te blijven behouden. Complicaties na het gebruik van hyaluronzuurfillers komen nauwelijks voor. Mocht het toch zo zijn dat een van de bovengenoemde complicaties optreedt, kunnen de hyaluronzuurfillers van Juvederm en Restylane worden opgelost met hyaluronidase. Andere goedkopere hyaluronuurfillers lossen niet/ slecht op met hyaluronidase. Kijk dus uit met welke hyaluronzuurfiller je behandeld wordt!  

Complicaties bestrijden

Complicatie na permanente fillers: Wanneer er toch gebruik is gemaakt van permanente fillers en er ontstaan complicaties, dan is het niet makkelijk deze te bestrijden. De stoffen Dermolive en Bio-alcamid kunnen meestal niet worden verwijderd. Een antibioticakuur of andere ontstekingsremmers kunnen uitkomst bieden. In andere gevallen is het mogelijk om door middel van een laserbehandeling eventuele huidverhardingen te verminderen. Helpt ook dat niet? Dan is een chirurgische ingreep noodzakelijk. Voor de behandeling van complicaties met permanente middelen kunt u zich wenden tot het Complicatiespreekuur ErasmusMC. Afdeling Dermatologie, Postbus 2040, 3000 CA Rotterdam  Tijdens het consult bij het complicatiespreekuur in het ErasmusMC wordt er een echo gemaakt van het gebied waar de complicatie opgetreden is en indien mogelijk wordt het direct behandeld. Behandeling van complicaties van fillers valt onder medisch noodzakelijke zorg en wordt vergoed door uw verzekering. U heeft hiervoor wel een verwijzing nodig van uw huisarts voordat u op dit spreekuur terecht kunt. Door de behandeling van complicaties van permanente fillers kunnen littekens ontstaan. Ook kan door het verwijderen van een zwelling een deuk in de huid optreden. De behandeling hiervan, met behulp van laser of lipofilling wordt meestal niet vergoed door uw verzekering.  Complicatie na hyaluronzuur fillers: Mochten er na toediening van tijdelijke hyaluronzuur fillers onverhoopt complicaties optreden, dan zijn deze beter te genezen. Natuurlijke fillers kunnen namelijk, in tegenstelling tot permanente fillers, weer worden verwijderd uit de huid. Een filler met hyaluronzuur kan worden afgebroken met het enzym hyaluronidase, zodat de huid direct herstelt en complicaties op de lange termijn worden voorkomen.

Geen compromis in veiligheid bij kliniek Dokter Frodo